Cookies: wetgeving en verplichtingen

by tililoem / woensdag, 2 april 2014 / Published in blogveiligheidwebdesign

Wat moet nu en wat mag nu niet?

IMG_81123Sinds een tijdje (2011) geld er in de EU een richtlijn over het gebruik van cookies op websites. Elk land afzonderlijk gaf er zijn eigen visie aan met landelijk ingestelde richtlijnen. Mag het? JA… maar….

  • duidelijke mededeling dat er cookies worden verzameld bij eerste bezoek op uw website
  • een overzicht van welke cookies en waarom
  • een korte toelichting van wat cookies zijn
  • een mogelijkheid tot weigering van het accepteren van cookies zonder dat de gebruikservaring van de site in de weg staat
  • indien de website enkel Belgisch gericht is, moet je enkel met de Belgische regelgeving rekening houden. Bij een internationaal gerichte website moet je de regelgeving van het desbetreffende land volgen ook!

 

Hoe moet het dan?

Uw site-bezoeker moet een duidelijk en informatief overzicht krijgen van cookies die op je website gebruikt worden. Uiteraard kan je deze opnemen in de privacy policy van je website. Geef duidelijk het hoe en waarom weer van de cookies die op de site gebruikt worden. Elke bezoeker kan je cookies weigeren door de browser instellingen aan te passen.

shutterstock_92612233De bezoeker moet impliciet zijn of haar akkoord geven over het al dan niet bijhouden van cookies. Daarom is het belangrijk om op elke entry-pagina van uw website een mogelijkheid te voorzien waar de  bezoeker al dan niet het gebruik van cookies kan toestaan.

Dit kan door een eenvoudige banner op uw website te plaatsen dat de bezoeker waarschuwt voor het gebruik van de cookies. Bij TiLiLoEm verkiezen we een pop-up waarin de bezoeker kan weigren, accepteren en een link naar de privacy policy kan vinden. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de lay-out van uw website dat het niet te storend over komt, maar toch duidelijk is voor de bezoeker.

Indien  de bezoeker de boodschap wegklikt,gaat hij impliciet akkoord met het gebruik van cookies. In de privacy policy moet er echter duidelijk vermeld worden dat als de gebruiker verder surft zonder te accepteren, hij of zij akkoord gaat met het gebruik van cookies. Daarom laat je ook best een korte uitleg over de instellingen van de cookies per browser ter beschikking van de bezoeker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Tweets
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com